| |
Roklubben Viking har igennem mange år været kendt som en roklub med stor aktivitet indenfor kaproning.
Mest kendt er Roklubben Viking med roerne Jens Berendt og Knud Nielsen, som blev landskendte i 1960, hvor de repræsenterede Danmark ved de olympiske lege i Rom med en fjerdeplads sammen med deres styrmand Svend Lysholt Hansen. Båden, de roede i, hed TOWER.
Lidt om baggrunden for indkøb af Hof, en toer uden styrmand:
Efter hjemkomsten fra Rom havde Jens og Knud et ønske om at fortsætte deres ro karriere i bådtypen toer uden styrmand. Deres styrmand Svend Lysholt var blevet for stor og måske var det svært at finde en ny styrmand. I efteråret 1960 besluttede Roklubben Viking at bestille en toer uden styrmand hos bådebygger Henry Larsen, Køge. I foråret 1961 var båden klar til at komme på vandet. Det blev på Bagsværd Sø, hvor Jens og Knud trænede på det tidspunkt.
I mellemtiden havde Dansk Forening for Rosport (DFfR) gode forbindelser til Carlsberg, som gennem Carlsberg Fonden støttede indkøb af nye kapronings både til roklubber med lovende kaproningsmandskaber. Heriblandt var Roklubben Viking, da DFfR ville satse på Jens og Knud som Danmarks bedste bud på et mandskab i ’toer uden’.
Båden blev døbt ved Forårsregattaen på Bagsværd Sø 1961, og båden fik navnet HOF, døbt af direktør Krogh fra Carlsberg Fonden. Senere samme dag viste jens og Knud sit værd ved at vinde deres første kaproning i ’toer uden’ i fin stil over mandskabet fra KVIK.
Jens og Knuds bedste resultater i båden HOF:
Året 1961 skulle vise sig at blive det bedste for Jens og Knuds resultater i bådtypen ’toer uden styrmand’. Således vandt Jens og Knud både DM og NM. Efter NM blev de udtaget til at repræsentere Danmark ved EM i Prag i både toer med og toer uden. EM i Prag foregik fra 17. til 27. august, hvor forventningerne til Jens og Knud var meget store. Indledende heat i toer uden vinder Viking bl.a. foran Rusland, medens det gik knapt så godt i toer med styrmand. Herefter besluttede DFfR at droppe toer med og lade Vikings mandskab koncentrere sig om finaleløbet i toer uden. Desværre havde nerver og forventningens pres været for store og i finalen fik Jens Behrendt og Knud Nielsen aldrig gang i deres sædvanlige gode rytme i båden og de måtte se konkurrenterne gå foran. Selv måtte de nøjes med en 5. plads.
I 1962 havde Jens og Knud håbet på udtagelse til VM i Luzern og tilpasset træningen, så de ikke toppede for tidligt. Desværre for dem fik de dansk konkurrence fra uventet side, hvilket betød at 1962 var et katastrofeår uden nævneværdige sejre. Samtidig var det for Jens og Knud også slut med at satse på toer uden og dermed at ro i HOF. Fremover kom deres resultater i toer med styrmand.
HOF´s øvrige tid som kaproningsbåd i Roklubben Viking:
Jens Behrendt og Knud Nielsens mange resultater på kaproningsbanerne har medvirket til stor interesse for kaproning i Roklubben Viking og HOF fik ikke lov til at ligge stille, men er gennem årene blevet flittigt brugt af mange af Vikings kaproere. Fremhæves kan tvillingebrødrene Jørn og Steen Anker Jensen, der i sidste halvdel af 1960erne opnåede mange flotte resultater ved danske og svenske regattaer. Senere blev HOF rigget om til dobbelt sculler, hvor Per Silbo og Jørgen Østerkjærhuus som juniores opnåede fine resultater.
Ovennævnte data er indsamlet af Knud Erik Hansen fra Roklubben Vikings scrapbøger og forhandlingsprotokoller, oktober 2020.
HOF er nu overdraget til Samlermuseet i Stege, hvor den hænger i udstillingen. |
|
| | |
|
|
|